top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: The True History of the Kelly Gang

Format Blu-ray Genre: Actie Speelduur: +/- 124 minuten

Regisseur: Justin Kurzel

Acteurs: George MacKay, Charlie Hunnam, Russel Crowe, Claudia Karvan, ...

Beeld : 1.85:1 Taal: DTS-HD 5.1 | Engels Ondertitels: Nederlands, Frans

Label: The Searchers


In 2000 verscheen er een boek over een negentiende-eeuwse struikrover: Ned Kelly. Peter Carey pende een roman neer die de 'True History of the Kelly Gang heette, maar het was vast en zeker niet de eerste keer dat de struikrover het onderwerp van een populair medium was. In de jaren '70 al werd Ned Kelly zijn verhaal verfilmd. Een paar jaar na dat boek nog eens, en nu is er nog een Kelly-film, maar dan gebaseerd op Carey's boek.


We mogen dus wel zeggen dat Ned Kelly een populair onderwerp is bij filmmakers. Die films hebben ook altijd opvallende namen. De jaren '70-prent had niemand minder dan Rolling Stones-superster Mick Jagger in de hoofdrol, in 2003 vertolkten Orlando Bloom en de betreurde Heath Ledger de hoofdrollen. Deze keer is het een iets minder bekende hoofdrolspeler, maar de supporting cast mag er zijn met onder meer Russell Crowe en Charlie Hunnam. We zien hoe de jonge Kelly, gespeeld door George MacKay, in de leer gaat bij Harry Power. Die wordt gespeeld door Russell Crowe, die in deze film niet zo heel overtuigend over weet te komen. Het is een meer getelefoneerde acteerprestatie die zeker en vast niet aanleunt bij zijn betere werk.




Dat is best jammer, maar de jonge, relatief onbekende George MacKay vertolkt zijn rol goed, en uiteindelijk begint de film te draaien rond zijn strijd tegen de Britse overheersers. De overgang van de jonge Kelly, naar de iets oudere Kelly wordt goed uitgeschreven ne zowel de piepjonge als iets oudere acteur overtuigen. Het verhaal doet dat ook. Nergens wordt het verhaal overhaast gebracht, ondanks dat het personage zien opgroeien en een traumatische ervaring zien meemaken die zijn strijd tegen de Britten versterkt. Hier en daar kent de film wel kleine momentjes die overbodig lijken, maar over het algemeen gaat de film goed vooruit, ziet hij er ook goed uit en is de actie meer dan te pruimen. Maar is het béter dan de vorige films? Misschien niet dan die uit 2003.


Mick Jagger zijn iteratie was verschrikkelijk, die uit 2003 met Bloom en Ledger misschien wel de beste, maar ook dit is een heel verdienstelijke film. George MacKay vertolkt het goed, de film kent een goed tempo en werd mooi gefilmd. Zeker geen overbodige film in het lijstje van Ned Kelly-films.


7,5/10


© Game4Me

bottom of page