top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: The Super Mario Bros. Movie


Format: Blu-ray

Genre: Animatie

Speelduur: +/- 92 Minuten

Regisseur: Aaron Horvath, Michael Jelenic, Pierre Leduc, Fabien Polak

Stemacteurs: Chris Pratt, Jack Black, Anna-Taylor Joy, Charlie Day, ...

Beeld: 2.39:1 Taal: Dolby Atmos | Engels, DD+ 7.1 | Nederlands, DD 5.1 | Frans

Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels

Extra's: Maak Kennis Met de Cast, Making Of, The Super Mario Bros. Movie Veldgids, Peaches Lyric Video, Lessen in Leiderschap

Label: Warner Home Video


It's a me! Mario! Het is één van de bekendste catchphrases in de videogamegeschiedenis. De loodgieter met zijn rood-blauwe tenue die met schildpadden gooit en de strijd aangaat met Bowser is één van de meest iconische figuren die videogames ooit hebben voortgebracht, en nu heeft hij zijn eigen animatiefilm.


Een animatiefilm, want live-action hebben ze al eens geprobeerd met dit figuurtje. Dat leverde een schabouwelijke film op, begin jaren '90. Geanimeerd dus, met een sterrenstemmencast zoals Chris Pratt als Mario en Jack Black als Bowser. In het hart van de film draait het weer om een strijd tussen de loodgieterbroers en Bowser, maar dat verhaal wordt natuurlijk opengetrokken. Zo krijgen we de familie van de broers te zien. Het begint dus in de gewone wereld, maar na een New York dat onder water komt te staan door verstopte riolen, en Mario en Luigi die het ondergronds gaan oplossen, worden ze een pijp ingezogen richting het fantasieland vol champignons en gevaren. Een manier die dus getrouw is aan de games en zo zijn er nog wel dingetjes en weetjes. Zoals de originele Mario-stem die de stem van Mario's vader inspreekt. Er is trouwens heel wat te doen geweest rond de casting van Chris Pratt als de stem van Mario, maar hij probeert niets te imiteren en doet er zijn eigen ding mee, wat best allemaal meevalt.

Het verhaal zelf is niet grandioos, maar het faciliteert een film die heel erg leuk is en de games op een goeie manier eert en omzet naar een avontuur op het filmscherm. Al is Mario niet de enige franchise in de film. Andere franchises zoals Donkey Kong vallen ook te spotten. Bovendien proberen de makers sommige dingen ook te moderniseren. Princess Peach is geen hulpeloos Prinsesje, maar een sterke vrouw, die ondanks de dreigende Bowser, niet flauwvalt van de stress. Bowser is trouwens een hoogtepunt van de film. Jack Black is fenomenaal als Bowser, maar eigenlijk hadden we niet anders verwacht. Lekker gek en gemeen doen is wat Black met zijn stem goed tot leven kan brengen. Een film die heel wat goed doet, dus. Hij is ook niet te lang gemaakt, en met anderhalf uur heeft hij een ideale speelduur. Eindelijk heeft Mario en zijn broer Luigi een echt goeie verfilming te pakken.


Live-action was geen geslaagd avontuur, ondertussen zo'n dertig jaar geleden, maar de animatiefilm doet bijna alles goed. Kleurrijke visuals, gamegetrouw en de veranderingen die er wél zijn, zijn goed in de film geïntegreerd. Voor Mario-fans een enorm geslaagde film.


9/10


© Game4Me

Comments


bottom of page