top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: The Many Saints of Newark

Format: Blu-ray Genre: Drama Speelduur: +/- 120 minuten

Regisseur: Alan Taylor

Acteurs: Jon Bernthal, Alessandro Nivola, leslie Odom jr., Michael Gandolfini

Beeld: 2.39:1 Taal: Dolby Atmos True HD | Engels, DD 5.1 | Engels, Frans, Spaans

Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels, Italiaans

Extra's: Making of Newark, Sopranos Family Honor, Deleted Scenes

Label: Warner Home Video


Televisie kent heel wat iconische reeksen, maar één van de meest iconische mafia-drama reeksen is zonder twijfel The Sopranos. James Gandolfini in de rol van zijn leven, maar de man werd ons veel te snel afgenomen in 2013. De reeks dateert al van 15 jaar geleden, en nu is er een prequel-film. The Many Saints of Newark


The Many Saints of Newark is min of meer een geschiedenisles voor alle liefhebbers van The Sopranos, want heel wat personages komen terug, maar dan in jongere vorm en we leren wat ze heeft gevormd tot de mensen we ze zijn in de televisiereeks. Geen verjongingstechnologie dus, zoals in The Irishman. Wat een goede zaak is. Heel leuk ook is het feit dat de zoon van James Gandolfini, Michael, de rol van de jonge Tony Soprano op zich neemt. Het is natuurlijk Tony die in deze prequel wat centraal staat. De film probeert ons te tonen welke gebeurtenissen én wie Tony gevormd heeft tot wat hij wordt in The Sopranos: een maffiabaas die familie hoog in het vaandel draagt, maar ook zijn demonen heeft.

Op zich is dit best een genietbaar misdaadrama, maar om onder The Sopranos-vlag te vallen? Daarvoor graaft het verhaal niet diep genoeg. Het hoge niveau van dialogen en de personages die onvergetelijk waren in de iconische reeks, haalt deze prequelfilm helaas niet. Het is goed tot op een bepaalde hoogte en Michael Gandolfini acteert best goed, maar op geen enkel moment voelt het qua sfeer en niveau echt 'Soprano-y' aan. De acteurs doen hun best, maar proberen vooral de personages van de reeks te imiteren en niet zozeer hun eigen te maken. Wat kon, want de jonge versies zouden natuurlijk anders zijn dan de oudere versies van die personages. Dat beperkt de film in wat het kan zijn. Maar het ziet er goed uit, en het is best nog boeiend genoeg om je door de twee uur durende film te leiden. maar 'boeiend genoeg' is niet genoeg voor een prequel op één van de beste series aller tijden.


Fans van The Sopranos gaan hoe dan ook twee leuke uren beleven. De jongere versies van de bekende personages en de zoon van James Gandolfini die Tony speelt, gaan veel fans cool vinden. De effectieve uitvoering van het verhaal en de personages haalt jammer genoeg nooit het niveau van de reeks, maar als misdaaddrama, blijft de film toch overeind.


7,5/10


© Game4Me


bottom of page