top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: The Jonsson Gang


Format: Blu-ray

Genre: Komedie

Speelduur: +/- 116 minuten

Regisseur: Tomas Alfredson

Acteurs: Henrik Dorsin, Anders Johansson, Hedda Stiernstedt, David Sundin, ...

Beeld: 1.85:1

Taal: DTS-HD 5.1 | Zweeds

Ondertitels: Nederlands

Label: The Searchers


Hier en daar in Europa zijn nog wel lokale klassiekers te rapen die amusante entertainmentstukjes kunnen opleveren. The Jonsson Gang, een zweede komische crimi die in 1981 het levenslicht zag als een reeks films, is nu in één film gebald door de Zweedse regisseur Tomas Alfredson. Het origineel zagen we nooit, dus we hoopten positief verrast te worden.


Een beetje opzoekwerk leert dat deze bende al meer dan 10 films op zijn conto staan heeft, en dat een film uit 2015 die als drama werd gefilmd, volledig flopte. Deze iteratie gaat terug naar de komische roots van de originele films en draait rond een roof die ze plannen op het museum van Stockholm. De film zet eerst de personages goed neer en toont dat de bende nogal een chaotische euh... bende is. De makers nemen natuurlijk inspiratie uit de originele personages, maar doen er toch hun eigen ding mee. Het resultaat is een amalgaam van leuke personages die helpen om de film een bepaalde toffe sfeer te doen uitstralen.

Elk personage heeft zijn dingetje, wordt leuk vertolkt en maakt van de film iets tof en gemoedelijk om naar te kijken. Puur verhaalgewijs is het iets minder. De verhaalstructuur van een plannetje te smeden met een ontregelde bende, wat dan fout loopt en daarna een grotere vis zich komt moeien en ze in gevaar komen, is niet zo origineel. De personages maken wel dat het de moeite is om te volgen, ondanks een simplistisch verhaal, maar het is wat het is: een matig, simplistisch verhaal. Echter dan wel in een hele mooie verpakking met personages die heel tof gespeeld worden.


The Jonsson Gang probeert een heel oude franchise te rebooten en slaagt daar grotendeels toch in. Alleszins meer dan de schijnbaar slechte gedramatiseerde versie uit 2015. De film is ondanks een simpel en niet zo origineel verhaal, heel fijn om te kijken mede dankzij een uitstekende sfeer, leuke humor en prima personages.


7,5/10


© Game4Me

bottom of page