top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Tenet

Format: Blu-ray Genre: Actie, Sci-fi Speelduur: +/- 150 minuten

Regisseur: Christopher Nolan

Acteurs:John David Washington, Robert Pattinson, Juhan Ulfsak, Clémence Poesy, Josh Stewart, ....

Beeld 2.1:1 Taal: DTS-HD 5.1 | Engels Frans, DD 5.1 | Engels, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans

Extra's: Making of en één uur aan andere extra's

Label: Warner Home Video


De meeste regisseurs wisselen wel eens tussen fantastische films en minder goede films, maar van sommige regisseurs weet je op voorhand dat het interessant wordt. Christopher Nolan is zo'n regisseur. Met allemaal toppers als Memento, The Dark Knight, Inception, The Prestige, Interstellar en nog veel meer op zijn palmares kan je één ding weten voor je aan zijn nieuwe film begint: saai zal het niet zijn.


In zijn nieuwste film, Tenet, draait het allemaal om tijdreizen. Dat Nolan zijn teen dipt in de diepe poel die tijdreizen is, was onvermijdelijk. En we noemen het een diepe poel, omdat tijdreizen iets heel complex is waar je als filmmaker makkelijk in kan verdrinken. De opzet is wel - naar Nolan's goede gewoonte - origineel. De tijd loopt achterwaarts. Kogels vliegen terug een pistool in, in plaats van eruit, bijvoorbeeld. Inversion wordt het genoemd. Speciaal, omdat niet alles achterwaarts loopt, maar wel bepaalde acties en handelingen. Dat levert cinematografisch interessante momenten op. Het is dan ook op het vlak van beeldvorming dat Tenet - dat woordt betekent grondbeginsel - uitblinkt. De film mag dan wel meer dan twee uur duren, het zijn twee uren waar de beelden van het scherm spatten.

John Washington - zoon van - speelt de naamloze hoofdrolspeler die van zijn opdrachtgever één woord meekrijgt: Tenet, dus. Het éxacte verhaal en waar het allemaal om draait - buiten spionage en en oorlog tussen heden en toekomst die aan het broeien is - is vaak niet duidelijk. Nolan weeft webben, en daar is hij goed in, maar hier geraken de webben soms verstrikt. Maar zelfs dan blijft het een steengoede film. Niet in het minst omdat er erg sterk geacteerd wordt en het concept gewoon ijzersterk is. Nolan slaagt er wél in om het tijdreizen in de hand te houden, want verhaaltechnisch is het niet daar waar het misloopt. Verhaaltechnisch loopt het op andere verhaalelementen spaak. Nolan weet wel het juiste moment te kiezen om die dingen te scheiden, waardoor de film boeiend naar het einde toewerkt.


Tenet is niet Nolan zijn grootste meesterwerk, maar het is wél alweer een sterke film met een origineel concept dat twee uur en half weet te boeien. Verhaaltechnisch geraakt het even verstrikt in zijn eigen geweven webben, maar Nolan weet het te ontwarren.


8,5/10


© Game4Me

Comments


bottom of page