top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Plane


Format: Blu-ray

Genre: Actie

Speelduur: +/- 107 minuten

Regisseur: Jean-Francois Richet

Acteurs: Gerard Butler, Mike Colter, Tony Goldwyn, Yoson An, ...

Beeld 2.39:1 Taal: DTS-HD 5.1 | Engels, Frans

Ondertitels: Nederlands, Frans

Label: The Searchers


B-actiefilms genoeg. Eerder zeiden we wel eens dat het horrorgenre oververzadigd is, maar dat geldt eigenlijk ook voor het genre van B-actiefilms. Gerard Butler heeft nog eens zijn schouders gezet onder zo'n film en had zowat alles voor het zeggen. Maar of dat iets goed was?


De premisse is B-actiefilmgewijs zeer simpel: Vliegtuig crasht, piloot en passagiers moeten zien te overleven in een oerwoud waar een oorlog woedt. Dat de piloot, gespeeld door Gerard Butler, ineens een ware actieheld en goed met pistolen blijkt, is ook zo'n B-actiefilmcliché. Een straf, origineel verhaal of goeie personages moet je dan ook niet verwachten. Het is een échte B-actiefilm. Gewoon verstand op nul en genieten van de actie. Als je dat kan, je verstand op nul zetten, krijg je een genietbare actiefilm. Niets speciaals, maar ook niet slecht. Toch niet als je jezelf door het eerste halfuur worstelt.

Want daarin zitten we in het vliegtuig en wordt een motivatie neergepoot voor piloot Torrance, waarom hij de passagiers zo wil beschermen. Dat duurt gewoon te lang, en als je een actiefilm wil maken zoals je er uiteindelijk eentje krijgt, is dat allemaal onnodig. Gewoon wat duiding en achtergrond voor de geboeide crimineel die hem uiteindelijk in de jungle gaat helpen en het is genoeg. Dat kan je op tien minuten doen. Dan krijg je een iets kortere, maar krachtigere actiefilm. Nu is het een degelijke actiefilm, maar ook niet meer dan dat.


Gerard Butler had de touwtjes in handen en hij had er meer mee kunnen doen. Het vliegtuiggedeelte duurt te lang - kwestie van de titel te verantwoorden? - en buiten hem en Mike Colter is er geen enkel personage dat boeit. Gelukkig is de actie nog degelijk.


7/10


© Game4Me

Comentários


bottom of page