top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Memory


Format: Blu-ray

Genre: Thriller

Speelduur: +/- 114 minuten

Regisseur: Martin Campbell

Acteurs: Liam Neeson, Monica Belucci, Guy Pearce, Taj Atwal, ...

Beeld: 2.39:1

Taal: DTS-HD 5.1 | Engels Ondertitels: Nederlands

Label: The SearchersAls het over de Belgische film gaat, is Erik Van Looy een begrip. Met films als De Zaak Alzheimer en De Loft heeft hij grote successen geboekt in ons Belgenlandje. En laat nu net deze twee films een Amerikaanse remake hebben gekregen. The Loft was geen success, maar nu is ook De Zaak Alzheimer verfilmd als Memory.


Geen Erik van Looy in de regiestoel deze keer. The Loft deed hij zelf, de film flopte en zelf had hij geen zin meer in een Amerikaans avontuur. In deze remake kruipt Liam Neeson in de rol die Jan Decleir vertolkte in de originele film. Een ander type acteur dus. Neeson is een actieheld en dat toont in de film. Er zit meer actie in en het is meer een actiefilm dan de thriller die de Zaak Alzheimer was. De Zaak Alzheimer was een slowburner met een drama-acteur als Decleir die alles uit zijn rol haalde als huurmoordenaar die geheugenproblemen had. De opzet is hier hetzelfde, alleen verandert de toon van de film omdat Neeson een actieheld is en dramarollen niet zijn grote sterkte zijn.

Nog een reden is dat zijn rol té perfect uitgeschreven is. Hij is nog een té goede huurmoordenaar om aan Alzheimer te leiden. Ook is het verhaal min of meer 'ge-Amerikaniseerd' door er prostitutie, FBI, Mexicanen en what not in te gooien. Goed, ander continent, andere omstandigheden, maar waar de originele film kleiner, dramatischer en ingetogener aanvoelde, is dit helemaal anders bij deze remake. Dat doet de kwaliteiten van het verhaal een beetje teniet. Ondanks het best prima actie-acteren van Neeson, of een Pearce die ook best goed speelt. Maar kunnen tippen aan het Belgisch origineel? Dat zit er niet in.


Vlaamse films en Amerikaanse remakes: het is vooralsnog geen succeshuwelijk gebleken. Neeson als actie-acteur past niet in de rol en het verandert de toon van de film voor een groot stuk. Het verhaal werkt niet in de Amerikaanse context. Het zou kunnen werken, maar de casting en het schrijven zorgen voor een andere film die niet slecht is, maar niet helemaal kan overtuigen.


6/10


© Game4MeComentários


bottom of page