top of page
  • Game4Me

Blu-ray Review: Legionnaire

Format: Blu-ray Genre: Actie Speelduur: +/- 99 minuten

Regisseur: Peter McDonald

Acteurs: Jean-Claude Van Damme, Joseph Long, Jim Carter, Adewale Akinnuoye-Agbaje, ...

Beeld: 2.35:1 Taal: DTS-HD 5.1 | Engels Ondertitels: Nederlands

Label; The Searchers


Jean-Claude Van Damme is dé Belg die Hollywood veroverd heeft. Het is één van dé actiesterren van de jaren '80 en '90 en kent de laatste jaren met onder meer Jean-Claude van Johnson voor Amazon Prime en The Last Mercenary voor Netflix een absolute revival. Een cultfiguur met veel coole actiefilms, onder andere Legionnaire. De film uit 1998 is opnieuw uitgegeven op Blu-ray.


Legionnaire is een typische Van Damme-film. Een beperkt, simpel verhaal en vooral veel actie waarbij zijn spieren blinken in de hete zon. In deze film gaat hij in het vreemdelingenlegioen om een maffiabaas te ontlopen omdat hij in een geregelde boksmatch de afspraak om te verliezen niet nakomt én omdat hij aanpapt met het lief van de maffiabaas. Dan kan je al eens gaan lopen. Wat volgt is een blik in wat een vreemdelingenlegioen is. Een bataljon wegwerpmannen die vechten voor wat geld. Alain leert daar drie mannen kennen en ze steunen elkaar door dik en dun. Vriendschap en eer is een thema in de film, en Alain vindt zichzelf wel een beetje tijdens zijn dienst in het vreemdelingenlegioen.

Maar het is en blijft natuurlijk een actiefilm met Jean-Claude Van Damme en daar moet je verhaalgewijs niet veel van verwachten. Dat is ook niet erg. Een film als Legionnaire bekijken we niet met de verwachting dat we een geweldig verhaal krijgen. Actie en spierballengerol. Dat verwachten we en dat krijgen we ook. De actie is wel wat anders als in zijn andere films. Iets minder vuistgevechten en meer oorlog met wapens. Maar het blijft een film die puur actiegericht nog altijd leuk is om te bekijken, nu 23 jaar later. Uiteraard omdat het die typische Van Damme-charisma heeft. Dat maakt het blijvend leuk om zien.


Legionnaire is één van de leukere Van Damme films. Een combinatie van de typische actie en Van Damme spierballengerol en een beetje ontwikkeling van de personages. Een beetje, want het blijft een pure actiefilm om een avond fijn mee te verdrijven. Maar fijn is het wel.


7 / 10


© Game4Me

bottom of page