top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Lamb


Format: Blu-ray

Genre: Drama, Horror

Speelduur: +/- 106 minuten

Regisseur: Valdimar Jóhannsson

Acteurs: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson, ...

Beeld: 2.39:1

Taal: DTS-HD 5.1 | Ijslands

Ondertitels: Nederlands

Label: The Searchers


Mensen die tijdens hun leven om god weet welke reden kinderloos zijn gebleven, kunnen dat gemis wel eens proberen op te vangen door hun liefde te projecteren op iets anders. Dat kunnen kinderen van broers en zussen zijn, peetkinderen, maar sommigen lopen in hun kinderwagen rond met een hond en behandelen een dier als een kind. Zoals in Lamb.


Lamb is een vrij absurde film. In die zin van het woord dat de hoofdpersonages alle zin voor realiteit lijken te verliezen. Dat wordt door de regisseur rustig aangebracht. Waarom de hoofdpersonages doen wat ze doen, wordt lang ook niet uitgelegd in de film en aan de verbeelding van de kijker overgelaten. Soms lijkt de film het ook gewoon té traag aan te pakken en wordt er teveel aandacht besteed aan die of gene scène. De opbouw zit dus niet helemaal snor en de film weet bijwijlen ook niet zo goed wat het nu eigenlijk wil zijn. Wil het een drama zijn dat de intermenselijke relatie tussen mens en dier verkend en hoe emoties geprojecteerd kunnen worden op dieren? Of is het een horror die zonder jump-scares spanning opbouwt?

Of is het gewoon een absurde film waar je niet te veel bij moet nadenken? Het is dat allemaal, en tegelijk niets van dat alles. Wat overblijft is een vreemde film van een kinderloos koppel dat hun pasgeboren geitje behandeld als een kind. Het slaapt in een bed, in sommige scènes wordt het afgebeeld met benen en armen en loopt het rechtop. Alles om de gedachtengang van het koppel te illustreren. Het is een interessant idee, maar het idee bloeit niet helemaal open omdat de regisseur niet kan kiezen waar naar toe te gaan met het verhaal en de film in het algemeen. Ondanks een sterke acteerprestatie van Noomi Rapace.


Lamb is een film die een beetje 'all over the place' is. Een drama, horror, fantasie... Een amalgaan van genres kan werken wanneer je het goed uitvoert, maar deze film hinkt niet op twee, maar drie of vier gedachtes. Een interessant idee, maar een gebrekkige uitwerking.


6/10


© Game4Me

Comments


bottom of page