top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: King Richard

Format: Blu-ray Genre: Drama Speelduur: +/- 144 minuten

Regisseur: Reinaldo Marcus Green

Acteurs: Will Smith, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Jon Bernthal, ...

Beeld: 2.39:1 Taal: Dolby Atmos True HD | Engels, DD 5.1 | Engels, Frans, Spaans

Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels, Italiaans

Extra's: Making of, Will Smith als Richard, Venus en Serena Set Visit, Deleted Scenes

Label: Warner Home Video


Het tennis heeft doorheen de geschiedenis héél wat grote kampioenen gekend, maar twee van de grootste kampioenen zijn ongetwijfeld de Williams-zusjes. Beiden wonnen heel wat Grand Slam-titels en concurreerde jaren met onze eigenste twee grote kampioenen, Clijsters en Henin. De Williams-zusjes hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat hun weg naar succes deels te danken was aan hun vader.


Het is dan ook niet vreemd dat de biografische film over hun carrière de naam draagt van hun vader. King Richard geeft ons een blik - al dan niet geromantiseerd - op de weg naar de top voor de Williams-zusjes. De film hamert er van bij het begin op dat vader Richard heel erg streng is, maar tegelijk ook heel erg veel tijd investeert en veel moeite doet om zijn dochters een tenniscarrière te geven. Eerlijk is eerlijk: Demi Singleton en Saniyya Sidney doen het heel erg goed als de tennissende zusjes Serena en Venus, maar het is toch Will Smith die de show steelt. Na enkele mindere films de afgelopen jaren, kruipt hij met enorm veel verve in de rol van vader Richard. De maniertjes die hij zich aanmeet, de stem, de overtuiging... Dit is een Will Smith-vertolking op de toppen van zijn kunnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de Oscar voor Beste Acteur mocht ontvangen op de voorbije Oscar-ceremonie.

Of zijn vertolking heel dicht bij de waarheid staat wéten we niet, maar ze is in alle geval heel boeiend en overtuigend. Net als de hele film. Hij duurt méér dan twee uur, maar begeestert van begin tot einde en wordt nooit saai. Ook het samenspel tussen Smith en Bernthal - die de coach speelt - is sterk. Richard weet niet wanneer hij het moet loslaten en bemoeit zich mateloos, terwijl hij eigenlijk weinig kent van de sport. Maar het is bemoeienis die uit liefde ontspruit voor zijn dochters en daarmee blijft de boodschap van de film altijd positief. Het verhaal is sterk opgebouwd en ondanks dat het hier en daar typisch voor een biografische film te melig of zeemzoet wordt, stoort dat niet, omdat het genoeg gecontrasteerd wordt door andere gebeurtenissen en momentjes. Een Smith film die je moet zien. Of je nu fan bent van de acteur of niet.


De hele cast doet het best aardig in deze film, maar Will Smith draagt de film toch wel. Niet onlogisch aangezien hij het titulaire personage speelt, maar je moet het toch doen. Het is ook een atypische manier van een sportvrouw haar weg naar de top te filmen, De film verveelt geen moment tijdens zijn twee uur en half durende speelduur. En dan spreek je van een echte topfilm.


9/10


© Game4Me

bottom of page