top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Joker

Format: Blu-ray Genre: Drama Speelduur: +/- 121 Minuten

Regisseur: Todd Phillips

Acteurs: Joaquin Phoenix, Zazzie Beets, Robert De Niro, Brett Cullen, ...

Beeld : 1.85:1 Taal: Dolby Atmos DD+ | Engels, Dolby Atmos True-HD | Frans, DD 5.1 | Engels, Frans

Ondertitels: Nederlands, Engels

Extra's: Making of: - A Behind the Scenes Look at the Creation of the Film, Joaquin Phoenix Alternate Takes, Costume Tests,

Label: Warner Home Video


The Joker is één van de meest iconische schurken uit het Batman-universum. De meest recente live-action vertolking werd niet op gejuich onthaald, maar Heath Ledger zette een near-perfect Joker neer in 2007 en ook Jack Nicholson en Cesar Romero hebben een iconische versie afgeleverd. Maar allemaal zitten ze gecapteerd binnen het comic-perspectief. En dat is niet wat Todd Phillips en Joaquin Phoenix in gedachten hadden met hun 'Joker'.


Geen Batman die jacht maakt op een chaotische maniak. Geen Joker die lange en uitgesponnen plannen maakt om Gotham City de duivel aan te doen. In de plaats daarvan krijgen we een alternatieve film met een nieuwe oorsprong voor het personage van The Joker. van bij de start voel je dat deze film anders is. Er heerst een dramatische sfeer die zo uit de jaren '70 komt gelopen en visueel is het een parel van jewelste. En dan is er Phoenix. De film is niet perfect, maar zijn vertolking is dat wel. Daarmee zeggen we niet dat hij Heath Ledger ontroont, want hij speelt eigenlijk een ander personage. Arthur Fleck is een volwassen, arme man die als 'reclameclown' werkt en een beetje leeft in de onderbuik van de samenleving, samen met zijn moeder in een appartementje.





Het is vanuit die marginaliteit en het onrecht dat hem wordt aangedaan en dat hij aanvoelt, dat Arthur beetje bij beetje het gevoel met de realiteit verliest en zijn psyche zodanig gevormd wordt, dat hij verandert. Phoenix zet dit briljant neer, en als drama-acteur haalt hij hier het onderste uit de kan. Sommige scènes, zoals het geweer dat per ongeluk afgaat, de confrontatie op de trein en de scène met de koelkast zijn ronduit indrukwekkend. Zowel qua vertolking als beeldvorming. is het geheel fenomenaal. Ja, er zijn wat dingetjes op te noemen, zoals Zazzie Beets die niet echt ten volle gebruikt wordt of het feit dat het leeftijdsverschil tussen deze 'Joker' en Bruce Wayne wat groot is, maar dat laatste kan een uitleg hebben. Het is immers mogelijk - en die theorieën zijn er - dat dit niet dé Joker is, maar het figuur dat iemand als The Joker mogelijk maakt. Hoe dan ook is die discussie een van de mooie dingen aan de film en er zijn heel veel mooie dingen aan. Een modern meesterwerk? Wat ons betreft wel.


Joaquin Phoenix en de film krijgen lof van alle kanten. De nominaties stromen binnen op allerhande awardshows winnen ze en ook de Oscars lijken een prooi voor Phoenix en / of Joker. Een van de beste films van het afgelopen jaar, die we met plezier nog meerdere keren bekijken. Heeft DC de beste 'superhelden'-film zonder superheld ooit gemaakt? Wellicht wel.


9/10


© Game4Me


bottom of page