top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review | Elizabeth: A Portrait in Part(s)


Format: Blu-ray

Genre: Documentaire

Speelduur: +/- 89 minuten

Regisseur: Roger Michell

Acteurs: Queen Elizabeth II

Beeld: 2.39:1

Taal: DTS-HD 5.1 | Engels Ondertiteling: Nederlands

Label: The Searchers


God Save the Queen. Het is een uitspraak die al decennialang meegaat. Queen Elizabeth II staat bekend als één van de langst dienende monarchen in de geschiedenis. Ze overleed helaas begin september, wat een einde maakte aan een periode van 70 jaar op de troon. Een legendarisch figuur die alles meemaakte. Er was geen beter moment om een docu over haar leven uit te brengen.


Een documentaire uitbrengen over Queen Elizabeth II klinkt als monnikenwerk. Haar 70-jarige regeerperiode overschrijd zoveel decennia dat beeldmateriaal opdiepen en selecteren, laat staat een narratief brengen, een grote klus is. Het was ook de laatste klus van regisseur Roger Michell, die eerder dit jaar overleed. En die klus heeft hij met bravoure aangepakt. Het leven van dé Queen wordt met respect belicht en ze wordt iet of wat op een voetstuk geplaatst. Maar de beelden tonen haar ook als een meelevende royal die echt wel wist wat er onder haar bevolking leefde.

Wat een docu over iemand die zolang regeerde ook interessant maakt, is hoe ze samen met de tijden veranderde. Toen ze aantrad zag de wereld er anders uit en werden de dingen anders beoordeeld en getolereerd. Uit de docu blijkt ze een royal die meeging met haar tijd en haar inzichten liet evolueren. Wat toch wel een blijk is van intelligentie. Enkel domme mensen veranderen nooit van mening. Die evolutie is een thema in de docu. De sfeer is tegelijk serieus en lichtvoetig, en hoewel het een docu betreft, is het tempo nog best aangenaam. Op elk vlak is het een geslaagd portret van Queen Elizabeth II en razend interessant voor fans van de monarch.


Queen Elizabeth II is een fascinerend figuur die gedurende 70 jaar aan het hoofd stond van de Engelse monarchie. Met haar overlijden wordt een tijdperk afgesloten en deze docu is een ideaal en prachtig portret om dat te begeleiden. Geen haastig gemaakt portret, want dit werd gemaakt voor het overlijden van The Queen.


9/10


© Game4Me

bottom of page