top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Crimes of the FutureFormat: Blu-ray

Genre: Thriller

Speelduur: +/- 107 minuten

Regisseur: David Cronenberg

Acteurs: Viggo Mortensen, Kristen Stewart, Léa Seydoux, ...

Beeld: 1.85:1

Taal: DTS-HD 5.1 | Engels Ondertiteling: Nederlands

Label: The Searchers


Science fiction-films laten ons vaak een blik op de toekomst die in het hoofd van creatievelingen ontstaat. Vaak zijn het grimmige, dystopische toekomstbeelden van een wereld waarin wijzelf niet zouden willen wonen. Crimes of the Future brengt ook zulke dystopische toekomst met schrikbarende gebeurtenissen.


David Cronenberg zit in de regiestoel en dat kan maar één ding betekenen: dat dit toekomstbeeld niet rooskleurig zal zijn. Cronenberg heeft een historie met pessimistische blikken op de toekomst en dit is niet anders. Het is een toekomst waarin gemuteerd DNA niets bijzonders is, en performance artiest Saul - Viggo Mortensen - verwerkt dat in zijn voorstelling door mensen met speciale dingen te verminken. Voor entertainmentdoeleinden. De film heeft iets goor en vuil, maar tegelijk fascinerend. Cronenberg wil ongetwijfeld de sensatiebeluste aard van de mensheid uitvergroten, en doet dat op een manier dat sommige kijkers zal doen walgen.

Walging en choqueren maakt natuurlijk niet noodzakelijk een goede film, maar Viggo Mortensen speelt Saul op zo een geniale wijze, dat je geboeid blijft kijken naar de gruwelheden en vuiligheid die op je scherm afspeelt. Cronenberg gebruikt ook donkere en bruine tinten om de sfeer te scheppen en weet de dystopische wanhoop binnen het verhaal uitstekend weer te geven. Ook is er vintage Cronenberg het combineren van iets gruwelijks en een beetje seks injecteren in een verhaal. Die komt in de vorm van de ook uitstekende, maar vooral heel erg sexy ogende Léa Seydoux. Zij zorgt voor de sensuele kant, maar haar personage wordt ook goed gebruikt binnen het verhaal. Minder overtuigend is Kirsten Stewart. Ze speelt niet slecht, maar de verhaallijn rond haar personage en Saul komt niet goed over.


Crimes of the Future is vintage Cronenberg. Een dystopische, wanhopige toekomst die vuil en walgelijk overkomt, maar een interessant verhaal weet te brengen en een snuifje sexy over het geheel strooit. Een knappe film.


8,5/10


© Game4Mebottom of page