top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Belfast

Format: Blu-ray

Genre: Drama

Speelduur: +/- 106 minuten

Regisseur: Kenneth Branagh

Acteurs: Jamie Dornan, Jude Hill, Catriona Balfe, Judi Dench,

Beeld: 2.39:1

Taal: DTS MA 7.1 | Engels, DTS 5.1 | Frans, DTS-HD 7.1 | Spaans, Duits, Italiaans

Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Deens, Duits, Italiaans, Noors, Portugees, Fins

Extras: Alternate Ending, Making of, Everyone's Inner Child, Commentaar van de regisseur

Label: Universal Pictures


Sommige regisseurs willen in hun carrière wel eens een film gemaakt hebben over de omgeving van hun jeugd, waar ze opgroeiden en de verhalen die ze daarin beleefd hebben. Dat is vaak géén biografische film, maar verzinnen ze personages om de verhalen te beleven die ze willen vertellen binnen die setting. Met Belfast heeft Kenneth Branagh zulke film gemaakt.


De film speelt zich af in de jaren '60, in een gemoedelijke buurt in Belfast waar iedereen mekaar kent. Onze ouders hebben dat ook nog gekend: bijnamen voor de buren, iedereen kent mekaar en ze speelden op straat. Dat nostalgisch beeld probeert Branagh initieel te creëren met deze film door hem voor een stuk in zwart-wit te presenteren en zijn personages alledaagse dingen te laten beleven. Nu, alledaagse dingen kunnen al snel saai worden, maar dat wordt doorspekt met brutaliteiten die toen echt gebeurden: de Noord-Ierse Burgeroorlog die bevolkingsgroepen tegen mekaar opzette. Het hoofdpersonage, gespeeld door de jonge Jude Hill, beleeft zijn jeugd op de achtergrond van die problematiek.

Branagh kiest als regisseur wel niet om die problematiek van toen ver uit te diepen, omdat hij veel meer geïnteresseerd is om het verhaal van de jonge Buddy en zijn familie te vertellen en alle familieperikelen die daar bijhoren. Het is doodjammer dat de spanningen van de burgeroorlogen zo snel doorbroken worden en de film een gefragmenteerd pad van gebeurtenissen volgt. Daardoor ontbreekt het de film aan een lijn die de kijker echt compleet kan vasthouden. Al moeten we zeggen dat Belfast wel gewoon een heel goede film blijft met interessante dingen en degelijke acteerprestaties van zowel de volwassen als de kindacteurs.


Belfast is het verhaal dat Kenneth Branagh wil vertellen over zijn jeugd door fictieve personages in die omgeving en die gebeurtenissen te plaatsen. De film ontbreekt het aan lijn en het wil te véél vertellen op korte tijd, maar het blijft een goede en sfeervolle film.


8/10


© Game4Me

bottom of page