top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Watchmen - The Ultimate Cut


Format: Blu-ray Genre: Actie Speelduur: +/- 215 minuten

Regisseur: Zack Snyder

Acteurs: Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Jackie Earle Haley, Malin Akerman, ...

Beeld:2.40:1 Taal: Dolby True-HD | Engels, DD 5.1 | Duits, Frans, Ondertitels: Nederlands,Engels, Frans, Duits, Noors, Fins

Extra's: Diverse

Label: Universal Pictures

In 2008 werd het Marvel Cinematic Universe in gang gezet met Iron Man en kregen superheldenfilms een fantasierijk en komisch label opgeprikt, maar een jaar later was Watchmen daar. Een donkere, grauwe en ietwat meer realistischere soort superheldenfilm gebaseerd op de DC comic van de jaren tachtig. Terwijl fans vruchtloos roepen om de Snyder Cut van Justice League, krijgen we na tien jaar Watchmen als Ultimate Cut te zien zoals Snyder het wou doen.

Watchmen was geen overdonderend succes, maar naarmate de tijd verstreek kwam er alsmaar meer lof voor de film. En terecht .De film over gekostumeerde helden die één voor één het hoekje werden omgelegd en Rorshach die op onderzoek gaat nadat Comedian wordt vermoord was een geweldige film. Eentje met een verbluffende visuele cinematografie en een heel andere toon dan de meeste heldenfilms. In deze Ultimate Cut duurt het filmfestijn nog een pak langer. Maar liefst drie uur en vijfendertig minuten. Dat is een pak langer dan de 'gewone' versie, al was die ook best lang. Een reden daarvoor is de inclusie van de geanimeerde kortfilm Tales of the Black Freighter.

Die loopt nu dus dwars door de live-action film. Ik kan me inbeelden dat je jezelf afvraagt hoe ze zoiets integreren. Wie denkt dat hij opeens zomaar meer dan twintig minuten animatie krijgen is verkeerd. De geanimeerde kortfilm wordt hier en daar in korte stukjes door de film verbrokkeld. Hier en daar een stukje van twee tot drie minuten. Op die manier wordt je niet compleet uit het verhaal getrokken, maar komt er toch wat significante content bij die het verhaal meer kadert en sommige dingen uitdiept. De lof die Watchmen destijds kreeg was terecht, en met deze - wel heel lange - Ultimate Cut zal dat er niet minder op worden. Al is drie uur en half wel heel lang. Maar films worden langer en als je ze interessant genoeg houdt, zoals Avengers en The Irishman dat nu ook kunnen, zal het kijkerspubliek blijven kijken. En naar ons gevoel zorgt de Ultimate Cut van Watchmen daar ook voor. Het zijn niet zomaar wat weggesneden scènes die voor een reden de eerste release niet halen. Het is een aanvullende cut die de film ook effectief beter maakt.

Moet je deze versie in huis halen als je Watchmen al op DVD of Blu-ray thuis hebt liggen? Misschien niet noodzakelijk, maar het insluiten van de geanimeerde kortfilm Tales of the Black Freighter geeft de film toch iets extra, meer dimensie. De Ultimate Cut is in deze een goede zet, nu die Snyder Cut van Justice League nog ;-)

9/10

© Game4Me

bottom of page