top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Comic Review: Urbanus #180 - Kermis in de broek van Urbanus


Reeks: Urbanus

Uitgeverij: Standaard Uitgeverij

Pagina's: 32

ISBN: 9789002265532

De oer-komiek van Vlaanderen is terug. Of althans de tienjarige versie daarvan met een veel te grote broek, sprekende vlieg en tweedelige hond. En dan hebben we het natuurlijk over Urbanus. De titel is meteen eentje die pal op de sfeer van de strip is: Kermis in de broek van Urbanus.

Nu kan je daar allerlei vunzigheid bij verzinnen, maar daar draait het niet om. De strip begint leuk, met een jeux de boules jonglerende Urbanus die weer eens iets kapot doet, maar een stop bij een technisch werkloze wulpse Zulma later komt Merlijn uit sprookjesland gewandeld en is Urbanus zijn broek kwijt. Het begint pas écht wanneer de broek terug is. Het klinkt absurd, en dat is het natuurlijk ook.

De broek van Urbanus is de spil van dit verhaal en wat er allemaal uitgetoverd wordt is hilarisch. De humor is beter dan het de laatst twintig nummers ooit geweest is en het is zeer jammer wanneer we de laatste pagina tegenkomen. Heel leuk is ook de referentie naar Aals carnaval en de callback naar Jef Patat en zijn patatjes. Een geweldig leuke album in een reeks die lang niet uitgezongen is.

Urbanus is een geweldig hilarische reeks. Misschien niet de allerbeste, maar zeker en vast allerleukste Beglische stripreeks van de laatste jaren. Ook nu weer is de humor geweldig en is er geen valse noot te bespeuren.

8/10

© Game4Me

bottom of page