top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Lady Bird


Format: Blu-ray Genre: Drama Duur: +/- 94 minuten

Regisseur: Greta Gerwig

Acteurs Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracie Letts, Lucas Hedges, Lois Smith, ...

Beeld: 1.85:1 Taal: DTS-HD MA 5.1 | Engels, DTS 5.1 | Frans, Duits Spaans, Italiaans

Ondertitels Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Spaans, Deens, Fins, Duits, Ijslands, Italiaans, Pools, Zweeds, Portugees

Extra's: Realizing Lady Bird, Feature Commentary

Label: Universal Pictures

De pubertijd en alles wat erbij hoort wanneer je opgroeit, is iets wat we allemaal meemaken. Voor de ene is het al moeilijker dan voor de andere en ook in filmvorm hebben we al tal van coming of age verhalen zien passeren. Ook die films hebben het soms al eens moeilijker dan de andere. Wat valt er dan nog te vertellen? Wel, dat komen we in lady Bird te weten.

Lady Bird is de naam die Christine zich in deze film aanmeet. Het is haar typische manier om zich af te zetten tegen haar moeder en haar omgeving wanneer ze zelf vindt dat ze beter verdiend dan het saaie leventje in Sacramento. Het is een typische puber die ruzie maakt uit het niets, maar wel weet wat ze wil. Of dat toch denkt te weten. Op zich is dat geen verrassend insteek, maar een typisch verhaal van opgroeien, maar de manier waarop regisseur Greta Gerwig het brengt maakt het verschil. Wel, dat en de vertolking van Saoirse Ronan. Zij brengt een soort waarachtigheid in haar rol die de kijker in het verhaal trekt. Net zoals de relatie tussen haar en haar moeder.

De relatie tussen moeder en dochter McPherson is eentje die explosief en teder tegelijk is. Het ene moment delen ze een aandoenlijk moment, het andere vliegen ze mekaar in de haren. Dat toont aan dat Christine toch ook nog wel op zoek is naar zichzelf, hoewel ze denkt te weten wat ze wil. Dat wordt er niet makkelijker op wanneer romantiek en jongens de kop op steken. Ook hier kan je vervallen in clichés, maar die weet de film handig te vermijden. Net zoals het overige in de film wordt het op een knappe manier gebracht en vertolkt. Hier en daar is er wel iets dat een tikkeltje te snel afgehandeld wordt, maar over het algemeen heeft Greta Gerwig de film goed in de hand en zorgt de strakke regie dat de acteurs uitblinken en dit coming of age-verhaal geen dertien-in-een-dozijn film geworden is.

Goede coming of age-verhalen worden niet zo heel veel gemaakt. Vaak zijn het verhalen vol clichés, stereotiepe personages en weinig interessante gebeurtenissen. Lady Bird vermijdt alle valkuilen en brengt een erg mooi verhaal gespekt met knappe vertolkingen.

8/10

© Game4Me

bottom of page