top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Phantom Thread


Format: Blu-ray - Genre: Drama Duur: +/- 130 minuten

Regisseur: Paul Thomas Anderson

Acteurs: Daniel Day Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps, Elli Banks, ...

Beeld: 1.85:1 Taal: DTS: X | Engels, DTS Digital Surround 5.1 | Frans, Italiaans, Duits, Spaans

Ondertitels: Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Duits, Arabisch, Italiaans, Ijslands, Noors, Portugees, Zweeds, Fins

Extra's: Camera Tests, For The Hungry Boy, House of Woodcock, Behind the Scenes

Label: Universal Pictures

Phantom Thread was een film die kwam met wel héél hoge verwachtingen. Regisseur Paul Thomas Anderson maakt niet veel langspeelfilms, maar altijd zijn ze top. Altijd. Bovendien werd hij herenigd met acteur Daniel Day Lewis. De drievoudige Oscar-winnaar speelt ook in niet veel films, maar ook zij zijn altijd top. Na There Will Be Blood opnieuw een samenwerking tussen de twee genieën. Zoals ik al zei: hoge verwachtingen.

Voor zijn allerlaatste film - je leest het goed, Daniel Day Lewis kapt ermee - kiest de man ervoor een mode-ontwerper in de jaren '50 te spelen, die énorm succesvol is en perfectie eist van alles en iedereen in zijn omgeving. Als Reynolds Woodcock slaagt Lewis er vanaf zijn eerste scène opnieuw in de kijker te overtuigen dat hij een perfectionistische controlefreak is die zonder hij het echt beseft gebukt gaat onder zijn drang naar perfectie en het gebrek aan affectie. In dit verhaal is het een simpele vrouw die deze spanning bij hem verbreekt. Vertolkt door Vicky Krieps weet Alma iets los te maken in Reynolds. De film duurt echter meer dan twee uur en in die ruime speelduur weet Anderson de regie strak in handen te houden en een verhaal te brengen over twee mensen die cultureel en qua denkwijze met mekaar clashen, maar mekaar toch geven wat ze zoeken.

Wanneer we het hebben over de laatste tour de force van Lewis, spreken we echt wel over een tour de force. Als de perfectionistische mode-ontwerper is hij opnieuw fantastisch, maar wat opvalt is dat Vicky Krieps als Alma perfect weet stand te houden. De twee personages zijn straf vertolkt, maar dagen elkaars personages ook grondig uit. Daardoor krijgt de film na verloop van tijd een nieuw elan dat ervoor zorgt dat het verhaal op geen enkel moment slabakt. Neem daarbij de uitstekende structuur van het verhaal, de schitterende muziek en je weet dat je voor meer dan twee uur gebeiteld zit. Niet dat de film vollédig zonder fouten is. Het is geen absoluut meesterwerk zoals There Will be Blood was, maar het is toch een enorm sterke film die met recht en rede op het palmares van Daniel Day Lewis staat.

Daniel Day Lewis zien we met pijn in het hart afscheid nemen van de filmwereld, maar hij doet dat nogmaals met een knalprestatie. Bijzonder is echter dat tegenspeelster Vicky Kreps hem straf weerwerk biedt wat resulteert in een sterke film die een knappe send-off is voor iemand van Day's kaliber. Wie van extra's houdt, kan op de Blu-ray trouwens ook zijn gading vinden, en zou het afscheid van Lewis wat rekken.

8/10

© Game4Me

bottom of page