top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Downsizing


Format: Blu-ray - Genre: Satire, drama, komedie - Duur: 95 minuten

Regisseur: Alexander Payne

Acteurs: Matt Damon, Christopher Waltz, Kristen Wiig, Hong Chau, ...

Beeld: 2.39:1 - Taal: DD 7.1 | Engels, DD5.1 | Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Pools

Ondertitels: Engels, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Pools, Deens, Zweeds, Fins, Noors

Extra's: Working With Alexander, The Cast, A Visual Journey, A Matter of Perspective, That Smile, A Global Concern

Label: Paramount Pictures

De wereld wordt alsmaar dichter bevolkt en met zijn allen vervuilen we meer en meer. De befaamde ecologische voetafdruk proberen regeringen te verkleinen met allerhande maatregelen. Denk maar aan de maatregelen rond spuitbussen op gas, of meer recent plastic zakjes en producten die geband worden. Een andere oplossing zou onszelf verkleinen zijn. Stel je maar eens voor.

En dat is net het gene wat de film Downsizing voorstelt. De wereld rond je vergroten en de ecologische voetafdruk verkleinen door je voetafdruk... letterlijk te verkleinen. In deze wereld heeft iemand een procedure uitgevonden om mensen te verkleinen en genoopt door werkdruk en geldproblemen wagen Paul (Damon) en Audrey (Wiig) de sprong. Nu ja, daar zit een plottwist in die we niet gaan verklappen, maar het levert een komisch moment op. Want ondanks een serieuze premisse als ecologie, zit er best wat humor in de film. Wie een volbloed maatschappijkritische film verwacht is bij Downsizing aan het verkeerde adres.

Op zich is daar niets mis mee. Mensen worden als vertier niet al te graag doodgeslagen met feiten of films die zichzelf té serieus nemen. Dat is Downsizing niet. We zien binnen dit verhaal een man die denkt een ideaal leven te hebben in rijkdom en overvloed indien hij verkleind wordt, maar dat niet krijgt. Dat zorgt voor iets tragikomisch. Deels drama, deels komedie en deels satire. Het is moeilijk om te balanceren al slaagt de regisseur daar nét wel in. Het verhaal gaat misschien wat alle kanten op en het is niet de film met de beste focus, maar de film slaagt er in niet te verzanden in vingerwijzend, politiek geleuter en kan bovendien rekenen op degelijke vertolkingen. Neem daarbij nog de leuke extra's op de blu-ray en je hebt een aardige release die niet top is, maar best vermakelijk.

Of verkleinen - moest dat ooit realiteit worden - de oplossing is voor de wereldproblemen valt sterk te betwijfelen, maar het verkennen van het onderwerp levert een aardige film op die satire, drama en humor weet te combineren maar verhaalgewijs de weg soms kwijtspeelt. Een leuke film, zonder mee.

7/10

© Game4Me

bottom of page