top of page
  • Tommy Heylen

Blu-ray Review: Gold


Format: Blu-ray - Genre: Avontuur - Duur: 115 minuten

Regisseur: Stephen Gaghan

Acteurs: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Corey Stoll, Bryce Dallas Howard, ...

Beeld: 2.40:1 - Taal: DTS-HD 5.1 | Engels, Frans - Ondertitels: Nederlands, Frans

Goud is iets wat de mens al tijden mateloos intrigeert. Het blinkende, waardevolle goedje is iets waar goudzoekers al eeuwen op jagen. Van de goudmijnen in het wilde westen, tot de rivieren in Zuid-Amerika waar goudzoekers met een zeefje alles ziften. Daar werden reeds tal van film rond gemaakt en ook in de huidige samenleving speelt goud nog een grote rol in het financiële wezen. Maar één ding is zeker: goud doet rare dingen met een mens. En al zeker met het kapsel van Matthew McConaughey. Tijd om te zien of zijn transformatie de film een meerwaarde geeft.

In ‘Gold’, wat zo direct is de titel wel, vinden we McConaughey terug in de rol van Kenny Wells. Een zakenman, maar niet bepaald een erg succesvol figuur. Hij kent een aantal tegenslagen, en wordt na verloop van tijd een gelukzoeker. Een goudzoeker om precies te zijn. De evolutie van het personage Kenny Wells is geloofwaardig en knap, en valt zeker toe te schrijven aan de knappe vertolking van Matthew McConaughey. De man wordt met de jaren een alsmaar beter acteur en dat valt in deze film enorm op. De passie die hij in de vertolking legt, tilt de film met gemak naar een hoger niveau.

En het verhaal? Wel, dat kent een bekende structuur. Eentje van een ‘rise and fall’, en waar de hoofdrolspeler arrogant en iets té zelfzeker wordt, waardoor die rise snel weer over zou kunnen zijn. Desalniettemin is het een interessant verhaal. Niet alleen door de vertolking van McConaughey, maar ook door de structuur en opbouw, maar evenzeer de locaties die de makers kozen. In de jungle zien we interessante passages die goed in beeld worden gebracht, maar ook wanneer hij als zakenman zijn… zaken afhandelt, zien we dat de regisseur alles prima in beeld weet te brengen. Dat is een mix die zorgt voor een goede film die haast twee uur lang weet te boeien.

Matthew McConaughey is als een goede wijn. Des te ouder dat hij wordt, des te beter. Het is een voorrecht om hem in deze rol te zien, want hij brengt het vlot, geloofwaardig en krachtig. Dat ondersteunt het goed gestructureerde verhaal waardoor we een prima film krijgen die twee uur duurt, maar op geen enkel moment verveelt. Een geslaagde prent.

8/10


bottom of page