Game4Me

8 sep 2021

Comic Review: Juffrouw Beaudelaire

Reeks: One Shot

Uitgeverij: De Vrije Vlucht

Pagina's: 160

ISBN: 9789031439157

Prijs: €34,99

Wie het dichten nauw aan het hart ligt, heeft wellicht al gehoord van de Fransman Charles Baudelaire. De man werd dit jaar 200 jaar geleden geboren, maar zijn gedichten zinderen nog na in Frankrijk en daarbuiten. De succesvolle dichter werd echter pas, zoals zovelen, echt beroemd na zijn dood en zijn leven was niet altijd peis en vree. Dat lezen we ook in Juffrouw Beaudelaire van Yslaire.

Wie het werk van Yslaire wat kent, weet dat hij zijn werk doorspekt met melancholie, beeldspraak en het graag wat donker maakt. Juffrouw Beaudelaire is dan ook geen unisono ophemeling van de Franse dichter. Zijn levensverhaal wordt verteld door de ogen van zijn donkere minnares, Jeanne Duval. Beaudelaire wordt neergezet als een flierenfluiter. Een dandy die graag naar de prostituees gaat, het niet zo nauw neemt met zijn gezondheid en om het zo te zeggen een 'klootzakje' is.

Maar wel eentje met een dichtenknobbel die zijn gelijke niet kent. Zijn werk komt aan bod, maar de biografische vertelling van deze striproman is hard en donker en schuwt het expliciete niet. De erotische relatie met Duval komt meermaals in beeld en wordt uitvoerig uitgetekend. De beeldspraak die in deze tekeningen soms gebruikt wordt is opvallend, en de tekenvorm is wel fantastisch te noemen. Het is die beeldspraak en vorm die van deze biografische comic zo een opvallende en interessante reis maakt door het leven van Beaudelaire.

Dat Yslaire geweldig kan vertellen én tekenen mag duidelijk zijn. Het werk van Beaudelaire sluipt in veel van zijn werken dus is het maar logisch dat hij de hand legt aan het levensverhaal van de dichter in het jaar dat hij 200 jaar geleden geboren is. En we mogen van geluk spreken. Een interessante, boeiende en knap getekende reis door het leven van Beaudelaire.

9 / 10

© Game4Me